В цяла България този уикенд се извиха дълги опашки пред магазините за

...
В цяла България този уикенд се извиха дълги опашки пред магазините за
Коментари Харесай

Цените на олиото растат в цяла Европа, а Испания и Италия вече ограничават потребителите

В цяла България този уикенд се извиха дълги опашки пред магазините за олио на промоция. откакто припадна измежду тълпата от хора, втурнали се под паника да се презапасяват.

Вицепремиерите Асен Василев и Корнелия Нинова упрекнаха производителите на продукта в далавера и задържане на стока в опит да я продадат на по-високи цени в чужбина поради възходящото търсене. Обещаха инспекции за картелни сделки в бранша, обмисля се и възбрана за експорт.

Ситуацията в Европа не е доста по-различна - търговци в Испания и Италия към този момент започнаха да подхващат фрапантни ограничения за ограничение на количеството слънчогледово олио за всеки обособен консуматор. Това се случва на фона на продължаващите опасения, че войната в Украйна ще докара до дефицит на храни и ще провокира паническо изкупуване.

Около три седмици след началото на съветската военна инвазия вече са налице тревожни сигнали за последващото влияние на войната върху веригите за доставка на храни в Европейски Съюз и в интернационален проект, в това число за очертаващия се дефицит на слънчоглед.

ЗаедноУкрайна и Русия съставляват по-голямата част от международния експорт на слънчогледово олио.Само Украйна дава отговор за 35-45% от слънчогледовото олио, рафинирано в Европейски Съюз.

Според Европейската асоциация за растителни масла Fediol - наличните количества сурово слънчогледово олио в Европейски Съюз ще стигнат за още 4 до 6 седмици. След това се чака дефицит на рафинирано/бутилирано олио на европейския пазар.

Има и други възможности на слънчогледовото олио като рапично, кокосово, палмово и соево, само че целият бранш на растителните масла претърпява внезапен скок в цените. Ценовият показател на тези артикули, измерван от Организацията за издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО), доближи рекордно нарастване от 8,5% през последните дни.

Опаковките са различен проблем при заместването на слънчогледовото олио, защото промишлеността нормално приготвя и отпечатва етикетите на питателните си артикули един път годишно, а всяка следваща смяна би трябвало да бъде направена навреме, написа Euractiv.

В някои страни към този момент има поръчки към способените органи за потребление на различни типове олио, без да се постанова да се трансформират етикетите, споделя пред италианския вестник Sole24ore Наташа Линхарт от Atlante – компания от Болоня, която доставя вериги супермаркети като Walmart и Sainsbury`s.

Всичко това към този момент визира потребителите в Европа и принуди няколко известни испански супермаркета да лимитират до 5 литра количеството слънчогледово олио, което може да бъде закупено от един консуматор, оповестява Euractiv.

Според TheOlivePress.es - става въпрос за най-много три бутилки от по 1 литър или за една 5-литрова бутилка за човек дневно.

Информацията е била доказана от Европейската комисия по време на закритата експертна среща за рецесията с продоволствената сигурност на 9 март, настояват източници на изданието. От Европейска комисия са настояли да не се подхващат сходни дейности, така като ще „ изпратят сигнал “ към хората, че има дефицит, а това ще докара до суматоха и опити за презапасяване.

Ситуацията даже се съпоставя с всеобщото пазаруване на тоалетна хартия в ранните стадии на Covid-пандемията.

Поради привършване на запасите в Италия, някои национални търговци като Coop, Eurospin, Famila и Mega оповестяват, че са почнали да лимитират количествата олио в районите Лигурия, Тоскана и Венето.

Така да вземем за пример супермаркетите в Тревизо и Белуно, два от градовете в област Венето, лимитират покупката на олио от семена до най-много две бутилки на клиент дневно, тъй като към този момент се следят признаци на паническо запасяване.

В някои супермаркети в Тоскана един клиент може да си купи единствено една бутилка слънчогледово олио от 1 литър и най-много две бутилки царевично олио.

EFE Agro написа, че испанските производители на олио не виждат причина за „ непосредствена угриженост “. " В кратковременен проект не би трябвало да има проблем с дефицита ", споделя генералният шеф на Националната асоциация на рафинериите и бутилиращите предприятия за хранителни масла (Anierac) - Примитиво Фернандес.

Според италианския му сътрудник Карло Тампиери, ръководител на Националната асоциация на производителите на олио от семена (Assitol), разстройствата на пазара към този момент са провалили проектите на промишлеността в краткосрочна и средносрочна вероятност. Дори и войната да бъде прекъсната през идващите няколко дни, връщането към естествения темп ще бъде мъчно, споделя той.

Фернандес признава, че в случай че спорът продължи, ще се наложи да се търсят други източници за импорт на продукта, защото Украйна и Русия са " двете най-важни страни производителки на слънчогледово олио в света ". Сред евентуалните други възможности са Аржентина и Южна Африка. Те са набелязани освен от Испания, а се считат за част от бъдещия пазар в цяла Европа.

Фернандес споделя, че маслиновото, рапичното или царевичното олио могат да играят ролята на заместители, само че е нужно да се насърчи развъждането на слънчоглед и други маслодайни култури в Европа.

Този апел беше подсилен от френското председателство на Съвета на Европейски Съюз и от няколко министри на земеделието от съюза.

Българският министър на финансите Асен Василев сподели пред БНР в неделя, че България има ресурси от слънчогледово семе за произвеждане на олио

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР